Hypotéku nelze předčasně splatit? Aneb mýty o hypotékách

Optifin > Blog > Hypotéku nelze předčasně splatit? Aneb mýty o hypotékách

Hypotéku nelze předčasně splatit? Aneb mýty o hypotékách

Tento článek vznikl, neboť poslední dobou slyšíme spoustu nezvyklých názorů na téma hypotéka. Chtěli jsme to uvést na pravou míru a uvést pár příkladů:

1. Při nesplácení hypotéky příjdu o nemovitost

Předem zkontaktujte banku, že můžete mít problémy hypotéku splácet. Nenechte situaci zajít tak daleko, že nebudete mít uhrazených několik měsíčních splátek. Tyto situace lze řešit např. odkladem splátek, placením pouze úroků nebo banka sníží splátku a posune dobu splatnosti. Pro banku není prioritou vaši nemívitost prodat, ale nalézt řešení opětovného splácení. Pokud by přes všechno došlo k prodeji nemovitosti – neznamená to, že zůstanete na ulici, ale že nebudete majitelé. Nadále je možnost, že budete moci nemovitost užívat jako nájemce.

2. S delší fixací roste úrok

Víme, že s delší fixací roste i úroková sazba. Ale v praxi zjišťujeme, že momentálně banky nabízí stejnou sazbu, jak u 10 a 15 leté hypotéky.

3. Refinancovat se časově ani finančně nevyplatí.

ANO či NE?  My jsme pro ano.

Banky si de facto samy vytvořili pole pro tuto službu. Refinancování je opravdu administrativně jednodušší než sjednání nové hypotéky. V době kdy byl úrok  i 4-5% ročně se opravdu vyplatí refinancovat s o 1/2 nižší úrokovou sazbou. Banky se předhánějí takovým způsobem, že mnohokrát mají minimálně zpoplatněn osobní účet a další výrazné výhody, jen aby si přivedly nové klienty.

4. Starší člověk hypotéku nezíská

Je vám 55 a rádi byste si našli malý domeček někde na venkově,kde chcete prožít příjemný důchod? Že si nemůžete vzít na něj hypotéků, protože jste pro banku „starý“? JE TO MOŽNÉ! Dnes klienti bank můžou standartně získat hypotéku na rodinný dům či chatu až do svých 70.let věku. Pokud byste měli i spolužadatele, třeba vaše dítě nebo manžela/ku, lze dobu splácení prodloužit až do jeho 70let.

 

 5. Vyřízení hypotéky trvá dlouho

Jestli potřebujete peníze od banky ze dne na den, tak to je nemožné, ale pokud hypotéku začnete vyřizovat 14dní předem, jistě by vám tato doba měla postačit. Je také podstatné, jestli si banky vybíráte sám nebo máte poradce, který se v tom vyzná a udělá to za vás. Samotný proces vyřízení hypotéky trvá i týden.

6. Hypotéky velmi podraží

Banky si nadměrné zvyšování úrokové sazby nemohou dovolit, protože konkurence je velká a spíše nově se budou snažit omezovat některé poplatky.

7. Hypotéku nelze předčasně splatit

Hypotéku lze doplatit předčasně, ale u některých bank je tato služba zdarma a u jiných ne. Pokud máte nastaven poplatek je výhodnější počkat na datum fixace, kdy je doplacení bez poplatku. U některých hypoték můžete v průběhu splácení umořovat určitou část a tím si zkrátíte dobu splatnosti.

8. Když zemřu rodina příjde o nemovitost

V případě úmrtí plátce úvěru by měla být doplacena z životního pojištění (pokud ho klient má sjednané)  nebo pozůstalí se mohou s bankou domluvit o převzetí závazku. Prodej by byl opět krajním řešením.

Blog & Novinky